Generali Egészségbiztosítás

Népbetegségek, melyek leginkább érintenek bennünket

Az utóbbi közel 3 évben a koronavírus volt leginkább a köztudatban, ám nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy sajnos még mindig aggasztóan sokan szenvednek és halnak meg a leggyakoribb népbetegségek következtében. A rendszeres szűrővizsgálatok, a megfelelő életmód, a stresszszint csökkentése, a saját magunkra való odafigyelés különösen fontos eszközök a leggyakoribb betegségek kivédése ellen. Lássuk, melyek ezek.

Népbetegségek, civilizációs betegségek – mi a különbség?

Mielőtt bemutatnánk, hogy ma Magyarországon melyek a leggyakoribb népbetegségek, érdemes tisztázni egy fontos kérdést:

Mi számít népbetegségnek, és mi civilizációs betegségnek?

A civilizációs betegségek közé azokat a betegségeket soroljuk, melyek többnyire a modern életforma, a technológia fejlődése miatt alakultak ki, és amelyek esetszáma többnyire a fejlett országokban az elmúlt néhány évtizedben látványosan megnőtt.

Ide sorolható többek között

az elhízás,
a felnőttkori mozgásszervi megbetegedések,
az érelmeszesedés.

Emellett civilizációs betegségnek tekintik azokat a betegségeket is, amelyek esetszámai a várható élettartam emelkedése miatt nőtt meg – ilyen betegség például az Alzheimer-kór is.

A népbetegségek azok a betegségek, melyek az adott nemzet tagjai között magas arányban vannak jelen. Hazánkban a leggyakoribb népbetegségek

a szív és érrendszeri megbetegedések,
a daganatos betegségek,
az allergia, valamint
a cukorbetegség, de fent van a listán
a csontritkulás,
a stressz,
a depresszió és
az alvászavar is.

Fontos tudni, hogy a civilizációs és a népbetegségek között nagy lehet az átfedés, mert

a népbetegségek sok esetben a civilizációs betegségek közül kerülnek ki.

Népbetegségek, melyek leginkább érintenek bennünket

A KSH korábbi adatai is alátámasztják, hogy Magyarországon a vezető halálokok között a szív és érrendszeri megbetegedések vannak az első helyen. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2019-ben a halálozások 49%-át,

64 ezer halálesetet okoztak a szív- és érrendszeri betegségek.

Az adatok szerint minden harmadik ember magas vérnyomástól szenved, de a szívritmuszavar és a szívkoszorúér megbetegedések is nagyon sok embert érintenek.

Fontos tudni, hogy a

rendszeres egészségügyi szűrésekkel még idejében orvosolhatóak a problémák,

de fontos az is, hogy komoly hangsúlyt fektessünk a megelőzésre: az orvosoddal való konzultáció után a rendszeres, heti többszöri mozgás beiktatása illetve az egészséges életmód például nagyon sokat segít a megelőzésben. A Generali Private Care egészségbiztosításával gyorsan szakszerű ellátásban részesülhetsz.

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Népbetegségek: második helyen a rosszindulatú daganatos megbetegedések

A szív és érrendszeri megbetegedések után a rosszindulatú daganatos betegségek szerepelnek a leggyakoribb népbetegségek között.

Ebben hazánk nem áll túl jól a statisztikák szerint: élen járunk ugyanis a rákbetegség okozta halálesetek számában. A tüdőrák, az emlőrák, a prosztatarák, valamint a vastagbélrák többnyire a leggyakoribbak a listán – ám nagyon fontos tudni azt is, hogy a megbetegedések egy jelentős része megelőzhető lenne.

Rizikófaktorok minimalizálása és a megelőzés

Bár a „hozott” dolgok, a genetika rengeteget számít, mégis vannak olyan dolgok, amik segítségével elkerülhetjük vagy csökkenthetjük a népbetegségek kialakulásának kockázatát.

Fontos a rizikófaktorok csökkentése

A dohányzás a kutatások szerint a tüdőrák egyik fő okozója, így azt a tevékenységünket érdemes minimalizálni. Emellett az alkoholfogyasztás csökkentésével, a stressz leredukálásával is sokat tehetünk egészségünkért, csak úgy, mint az egészséges táplálkozással.

Kutatások szerint a színes, változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend jelentősen csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását. Emellett a mozgás, a rendszeres sport is fontos szerepe a megelőzésnek.

Szűrővizsgálatok a népbetegségek ellen

A fentiek mellett a betegségek jó része megelőzhető a rendszeres, éves szűrővizsgálatokkal;

30 éves kor felett a nőknek a mammográfiai,
férfiaknak a prosztatavizsgálat kiemelten fontosak,
emellett a vastagbél vizsgálata is javasolt az éves rutin laborvizsgálatok mellett.

Közeleg az új esztendő: ilyenkor hajlamosak vagyunk fogadalmakat tenni, nem is keveset, ám sajnos a legtöbb esetben a lelkesedés már január végére alábbhagy.

Gyakori hiba ugyanis, hogy szinte teljesíthetetlen célokat tűzünk ki magunk elé – sok esetben a

legjobb út bizony az, ha apró lépésekkel haladunk a cél felé.

Mi lenne, ha 2023-ban nagy ígéretek helyett arra kerülne a fókusz, hogy rendbe tedd magad, kezdve az alapoktól? Ehhez nagyban hozzájárulnak az éves szűrővizsgálatok, melyek kifejezetten fontosak akár a komolyabb betegségek megelőzésében.

Generali Private Care egészségbiztosítás

A Generali Private Care egészségbiztosítása különösen hasznos a szűrővizsgálatok intézésekor: nem kell például bajlódni azzal, hogy mikor és hova fordulj egészségi panaszoddal.

A nap 24 órájában keresheted a Generali Medi24-et,

amelyen keresztül jól felszerelt magánrendelők állnak rendelkezésedre. Nem kell várakoznod egy-egy vizsgálatra, hanem gyorsan szakszerű orvosi ellátásban részesülhetsz.

Négy különböző csomagból választhatod ki a neked leginkább megfelelő szolgáltatás-összeállítást. Szükség esetén lehetőséged van

ambuláns műtétek,
egynapos sebészet vagy akár
onkológiai vizsgálatok igénybevételére is.

A szűrővizsgálatok segítségével könnyebben megőrizheted egészségedet, megelőzheted a betegségek kialakulását, illetve sok betegség gyógyulási esélyét megnöveli a korai felismerés!

The post Népbetegségek, melyek leginkább érintenek bennünket appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Generated by Feedzy

Kérd visszahívásunkat!

Kérd visszahívásunkat és munkatársunk keresni fog, hogy segítsen a biztosítási csomag kiválasztásában!