Generali Egészségbiztosítás

5 fontos dolog, amit érdemes megtenned az egészségedért

Az év végéhez közeledve az ünnepi készülődés mellett sokak számára az összegzés is fókuszba kerül. Ilyenkor érdemes átgondolni, milyen érzésekkel, tapasztalatokkal zárjuk 2022-t, és milyen tervekkel, célokkal vágunk neki 2023-nak. Fontos, hogy a tervek készítésekor az egészségünkről se feledkezzünk meg. Sőt – az új évben szerepelhetne előkelő helyen ez az igencsak lényeges téma, az egészség.

Egészséges, kiegyensúlyozott élet

Ha egészség van, minden van – tartja a mondás. Hiszen pontosan ez az a dolog, amit sokszor bizony természetesnek veszünk, alapvetőnek gondolunk, és akkor jövünk rá, hogy többet kellett volna foglalkozni vele, amikor már felütötte a fejét egy betegség, vagy, amikor rosszul végződő emberi történeteknek leszünk tanúi.

Az év vége felé közeledve, a munkahely és a családi dolgok átgondolása mellett arra is érdemes figyelmet fordítani, mi magunk milyen lelkiállapotban, egészségi állapotban vagyunk, hogyan zártuk az évet, és mi az, amit jövőre fontos lenne megtenni az egészségünkért.

Kellenek a célok

Először is nagyon fontos a célok meghatározása, mert ehhez mérten tudunk majd „akciótervet” készíteni.

A tervezés ugyanis nagyon lényeges eleme annak, hogy jobban figyeljünk magunkra,

a fizikai és a lelkiállapotunkra, és több figyelmet fordítsunk a megelőzésre. Mert ez utóbbi szintén szorosan hozzátartozik ahhoz, hogy odafigyelünk magunkra, és nem akkor kezdünk cselekedni, amikor felüti a fejét a baj.

Ha alapvetően viszont nincs konkrét célkitűzésed, egyszerűen csak azt érzed, hogy jobban kellene figyelni magadra, az egészségedre, akkor a következő 5 dolgot érdemes beiktatni a mindennapokba.

1. Egészség: fontos a minőségi alvás

Ha nem alszunk eleget, illetve, ha hiányzik az életünkből a minőségi alvás, az nem pusztán azt eredményezi, hogy egyre fáradtabbak leszünk. Az alvászavar sajnos népbetegségnek számít: a Magyar Alvás Szövetség adatai szerint 2009-ben

a magyar lakosság 70%-ánál jelentkezett már az alvászavar.

Az alváshiány

hatással van az idegrendszerre, a memóriára,
legyengíti az immunrendszert,
súlyproblémákhoz vezethet,
növeli a stressz-szintet, a fejfájás kockázatát

– és még számos olyan negatív hatása van, melyek rontják az életminőséget. Persze 1-2 kevés alvással töltött nap még nem a világ vége, de ha tartósan, heteken át fennáll ez az állapot, érdemes megoldást keresni a problémára. Nagyon fontos szakember segítségét kérni, ha tarthatatlanná válik a helyzet.

Ám a mindennapokban mi is sokat tehetünk a minőségi alvásért a következőkkel:

rendszeres meditálás
lefekvés előtt 1-2 órával minimalizáljuk a kütyühasználatot
csökkentsük a napi koffeinbevitelt
a lefekvés előtti órákban kerüljük a nehéz, a gyomrot leterhelő ételeket.

2. Mozgás

A testmozgásra sokan kötelező rosszként gondolnak, ami esetleg egy eszköz lehet arra is, hogy segítsen megőrizni az ideális testsúlyunkat.

Ám érdemes a mozgásra úgy gondolni, mint hobbiként, élvezetként, és olyat választani, ami valóban közel áll hozzánk, amiben mi magunk is kikapcsolhatunk, amit élvezünk, és amit rendszeresen, hetente 3-4 alkalommal szívesen is űzünk.

Így beépülhet a mozgás az életünkbe – ám ha kötelező rosszként tekintünk rá, újra és újra belevágunk, majd pár hét után feladjuk, akkor kevésbé tudjuk majd élvezni áldásos hatásait.

Az egészségünkre viszont kiváló hatással van a sport:

erősíti az immunrendszert,
jót tesz a szív és keringési rendszernek,
boldogsághormont termel…

Ha eddig nem tetted, és jövőre szeretnél végre tényleg sportolni, érdemes olyan mozgásformát választani, amit könnyen beleilleszthetsz a mindennapokba, ami elérhető. A tempós séta, a futás mind remek opciók – nemrég adtunk is ezzel kapcsolatban szuper tippeket.

3. Egészség: figyeljünk oda a táplálkozásra

Az egészségi állapotunkat a táplálkozás is befolyásolja. Drasztikusan változtatni az étkezési szokásokon nehéz dolog, és csakis szakember segítségével javasolt, de vannak olyan apró, „egészséges” trükkök, amiket bevezetve a mindennapokba rövid időn belül érezhetjük a változást. Érdemes törekedni

a kevesebb cukor fogyasztására,
a gyorsételek helyett az önmagunknak főzésre,
a zöldség és gyümölcsbevitel növelésére,
illetve a kávé, az alkohol fogyasztásának csökkentésére.

Már ezeknek is áldásos hatásai lesznek!

4. Stresszcsökkentés

Ez talán az egyik legnehezebb dolog, viszont fontos időt és energiát szánni rá, mert

a tartós stressz hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhat,

és rányomja a bélyegét a mindennapokra. Van egy pont, amikor már érdemes szakember segítségét kérni, ha viszont csak időnként üti fel a fejét a stressz az életedben, érdemes a következőkkel próbálkozni:

stresszcsökkentő edzésmódszerek, pl jóga
napi meditáció
kimenni a szabadba, és minél több időt tölteni a természetben.

5. Rendszeres szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen számos betegség gyógyítható, ha egy korai stádiumban ismerjük fel, és kezdjük meg a kezelést.

Az, hogy milyen szűrővizsgálatokra van szükség évente, nagyrészt az életkortól, a már kialakult betegségektől és a genetikától is függ, de általánosságban elmondható, hogy a következőket évente érdemes lenne megejteni:

nőgyógyászati szűrések
urológiai vizsgálatok
laborvizsgálat
tüdőszűrés
anyajegyszűrés
fogászati vizsgálat
csontsűrűség vizsgálat 60 éves kor felett.

A Generali Private Care egészségbiztosítás igénybe vételével nem csak szakszerű betegellátásban részesülhetsz gyönyörű környezetben, de a szűrővizsgálatok segítségével könnyebben megőrizheted egészségedet, megelőzheted a betegségek kialakulását, illetve sok betegség gyógyulási esélyét megnöveli a korai felismerés.

Fontos előnyei még az előre tervezhetőség és a gondoskodás, emellett  nem kell vizsgálatonként fizetned a magánorvosi-ellátásért, a biztosítási díjért (havi, negyed-, fél- vagy éves díjfizetés lehetséges) legtöbbször korlátlan számú ellátásban részesülhetsz az orvosilag indokolt esetekben.

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


The post 5 fontos dolog, amit érdemes megtenned az egészségedért appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Generated by Feedzy

Kérd visszahívásunkat!

Kérd visszahívásunkat és munkatársunk keresni fog, hogy segítsen a biztosítási csomag kiválasztásában!