Generali Egészségbiztosítás

Hogyan csökkenthető a légszennyezettség? Mit tehetünk?

Hét magyar településen veszélyes a levegőminőség – adta hírül 2022. január. 15-én az MTI. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint ugyanis Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren, továbbá Salgótarjánban, Egerben és Hernádszurdokon is veszélyes a levegőminőség. Mit tehetnek az ottlakók? Animált infografikánkban körüljárjuk a szennyezett levegő problémáját, és tippeket adunk a légszennyezettség csökkentéséhez.

Mit tehetünk a légszennyezettség ellen?

Ahogy az a hvg.hu cikkéből kideül, az NNK felhívta lakosság a figyelmet arra, hogy az érzékeny csoportba tartozók – gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák – lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken a szabadban.

Miskolcon elrendelték a füstködriadó (szmogriadó) tájékoztatási fokozatát, amikor

tilos bármilyen nyílt téri égetés.

A lakosságtól azt kérik, hogy

ne használjanak személyautót (főleg a dízelüzeműeket),
utazzanak közösségi közlekedéssel,
és mérsékeljék a szilárd (szén-, fa-) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.
Ha van lehetőség gázfűtésre, inkább azt használják,
ne égessenek hulladékot, műanyagokat,
és kerüljék a porképződéssel járó tevékenységeket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében korábban arra figyelmetetett, hogy az északkeleti országrészben várhatóan továbbra is rossz marad a levegő minősége. “A szálló por koncentrációja napi átlagban nagy területen meghaladja az egészségügyi határértéket, helyenként a tájékoztatási küszöböt is. A főváros térségében is romló a tendencia” – írja a hvg.hu.

Mi a teendő légszennyezetség esetén?

“Kedvezőtlen levegőminőség esetén is javasolt a belső terek rendszeres, gyors szellőztetése, forgalmas utak mentén pedig az ablakok csúcsidőszakon kívüli kinyitása” – tájékoztat az MTI. Mint írják, a maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kisméretű aeroszolrészecskéket, így azt javasolják, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren.

Íme, a 10 legjobb légtisztító szobanövény című cikkünkben korábban felhívtuk a figyelmet arra, hogy a légszennyezettség lassan beltéren is legalább akkora probléma, mint a szabadban. Így a légtisztító szobanövények a különleges képességük miatt manapság egyre kiemeltebb figyelmet kapnak. Kattitns a linkre a részletekért!

The post Hogyan csökkenthető a légszennyezettség? Mit tehetünk? appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Kérd visszahívásunkat!

Kérd visszahívásunkat és munkatársunk keresni fog, hogy segítsen a biztosítási csomag kiválasztásában!