Generali Egészségbiztosítás

Életkoronként ajánlott egészségügyi szűrővizsgálatok nőknek

Az orvosi szűrővizsgálatok segíthetnek az egészség megőrzésében, és a hosszú, boldog élet biztosításában. Ha rendszeres időközönként konzultálsz az orvosaiddal, és részt veszel szűrővizsgálatokon, nagyobb eséllyel ismerheted fel az esetleges problémákat és a korai tüneteket, így még a komolyabb gondok kialakulása előtt kezelésben részesülhetsz, vagy változtathatsz az életmódodon. A Generali Előrelátók Blogon összegyűjtöttük, melyek azok a szűrővizsgálatok, amelyeken nőként ajánlott minden évben részt venni.

Fontos számodra az egészséged megőrzése? Úgy érzed, egy egészségbiztosítással nagyobb biztonságban éreznéd magad? Kíváncsi vagy, milyen szűrővizsgálatok szerepelnek a Generali Private Care egészségbiztosítás egyes csomagjaiban? Töltsd ki az alábbi űrlapot, hogy tanácsadó kollégánk mihamarabb visszahívhasson és tájékoztathasson a lehetőségekről!

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Szűrővizsgálatok: a rendszeresség elengedhetetlen

Az orvosi szűrővizsgálatokon való részvétel az egészséges életmód. Fontos, hogy az alábbi általános vizsgálatokra és önellenőrzésekre már fiatal felnőttkorodtól rendszeresen időt szakíts.

Fogászati szűrés: Évente legalább egyszer abban az esetben is érdemes felkeresned fogorvosodat, ha semmilyen tünetet nem tapasztalsz, hiszen a lyukas fogak időben történő kezelésével és a fogkő eltávolításával sok probléma kialakulását előzheted meg.

Vérvizsgálat: Felnőttkorban panaszmentesen is érdemes évente vér- és vizeletvizsgálaton részt venned, mivel ezáltal felmérhető a szervezet állapota. Ebbe beletartozik többek között a máj- és vesefunkció, vérzsírok, vércukorszint, ionok mérése, a vizsgálattal időben felismerhetők az esetleges anyagcsereproblémák vagy gyulladásos folyamatok, amelyek további, célzott vizsgálatokat igényelhetnek. Nők esetén a laborvizsgálatba kifejezetten érdemes továbbá belefoglalni a vashiány kimutatására irányuló, a pajzsmirigyhormonok és D-vitamin-szint mérését is.

Mellkas röntgen: A vizsgálatot eredetileg a tbc-s esetek kiszűrésére vezették be, majd hasznosnak találták a légzőszervi daganatok kimutatásában is. Panaszmentesen 40 éves kor felett évente, fiatalabb korban 2-5 évente ajánlott – dohányzás vagy légzőszervi megbetegedések családon belüli előfordulása esetén azonban gyakoribb szűrés lehet célravezető. A hagyományos vizsgálat esetén röntgennel készítenek képet a mellkasról, de nagyobb pontossága miatt terjedőben van a kisdózisú mellkas CT (komputer tomográfiás) vizsgálata is.

Látásvizsgálat: Évente egyszer keress fel egy szemész szakorvost, aki gyors és fájdalommentes vizsgálatokkal segítheti a látásromlás és egyéb szembetegségek korai felismerését és karbantartását. Különösen fontos ez akkor, ha például irodai munkát végzel és naphosszat a képernyőt kell figyelned.

Bőrgyógyászati szűrés: Az anyajegyeidre is fordíts fokozott figyelmet, hogy időben kiszűrésre kerüljenek a bőrdaganatra utaló jelek. Érdemes rendszeres önvizsgálatot is végezni, és ha bármilyen szín-, alak-, vagy méretbeli változást veszel észre egy meglévő anyajegyen, mielőbb foglalj időpontot egy bőrgyógyászhoz.

Testtömegindex (BMI): Egy testtömeg- és magasságmérés után akár online kalkulátorral is egyszerűen kiszámolhatod, hogy testsúlyod az ideális tartományba esik-e. A túlsúly és elhízás Magyarországon is népbetegségnek számít,a felnőtt lakosságnak összesen kb. 60-70%-át érinti, és számos komolyabb betegség kialakulásában – pl. cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, , stroke- és egyéb érrendszeri megbetegedések – szerepet játszik. Egy kis odafigyeléssel és életmódbeli változtatásokkal azonban rengeteget tehetünk ellene:

ügyelj a változatos, rostokban, telítetlen zsírsavakban gazdag étkezésre, és kerüld a finomított élelmiszereket, telített zsírokat, a cukor és vörös húsok túlzott fogyasztását;
szakíts időt a rendszeres testmozgásra – naponta 30 perc már a betegségekkel szemben is jelentősen véd, és a közérzetedet is javítja;
amennyire lehetséges, igyekezz csökkenteni a mindennapi stresszt és szánj elég időt a pihentető alvásra (ez felnőttek esetén napi 7-8 órát jelent).

Az egészséges életmód részeként nem árt az sem, ha elkezdesz a számodra megfelelő vitaminokat és étrend-kiegészítőket szedni, valamint minden nap elfogyasztasz öt adag zöldséget és gyümölcsöt.

Prevenció minden életkorban

Az előbbiekben ismertetett vizsgálatok mellett nőként fontos, hogy életkortól függően az alábbi szűréseket is beiktasd az életedbe. Mindig tartsd szem előtt, hogy ezek a vizsgálatok általában gyorsak, teljesen fájdalommentesek, vagy csak minimális kellemetlenséggel járnak, cserébe viszont nagymértékben hozzájárulnak az egészséged megőrzéséhez és ezáltal a gondtalan, nyugodtabb élet fenntartásához.

Ajánlott szűrővizsgálatok életkor szerint

20 és 40 éves kor között

Emlővizsgálat: A mellek és hónalj tapintásos önvizsgálatát ajánlott már fiatalon, de legkésőbb a húszas éveidtől kezdve havi rendszerességgel otthon elvégezni. Ha csomót vagy bármilyen más rendellenességet találsz, azonnal fordulj szakemberhez.

Ezen kívül a húszas évek elejétől 35 éves életkorig az emlő rendszeres ultrahangos szűrővizsgálata is indokolt lehet. Szükségességét a nőgyógyászati szűrővizsgálat során érdemes átbeszélni a szakorvossal.

Méhnyakrákszűrés: A méhnyak felületéről levett sejtminta vizsgálatával időben felismerhetőek az olyan eltérések, amelyek – kezelés nélkül – később rosszindulatúvá válhatnak. A 25-64 év közötti nők a társadalombiztosítási rendszeren belül jogosultak háromévente egy ingyenes citológiai szűrővizsgálatra, de 20 éves kortól vagy aktív szexuális élet esetén lehetőség szerint érdemes évente egyszer, akár magánfinanszírozásban is elvégeztetni a szűrést. A levett kenetminta vizsgálatával emellett más, bakteriális, gombás vagy víruseredetű állapotokra és gyulladásos elváltozásokra is fény derülhet. Habár az idejében diagnosztizált méhnyakrák hatékonyan gyógyítható, a nők körében 2012-ben még a negyedik leggyakoribb daganatos megbetegedésnek számított. Az eddigi nemzetközi eredmények alapján a rendszeres szűrés mellett a 7. osztályos kortól elérhető HPV elleni védőoltás is hatékony módszernek számít a betegséggel szembeni védekezésben.

Hüvelyi ultrahang: a rendszeres nőgyógyászati szűrés részeként alkalmazva az ultrahangos vizsgálat segítségével teljes képet kaphatunk a méh, a petefészkek és a petevezetékek állapotáról. Kiemelten fontos lehet ez fájdalmas menstruáció vagy a női szerveket érintő megbetegedések családi halmozódása esetén.

40 éves kor felett

Az eddig felsoroltakon kívül 40 éves kor felett érdemes a következőkkel bővíteni az elvégeztetett szűréseket:

Mammográfia: Mellrák esetén – sok más daganatos betegséghez hasonlóan – annál jobbak a gyógyulás és a túlélés esélyei, minél korábbi stádiumban fedezik fel a daganatot. Emiatt az emlők rendszeres tapintásos vizsgálata mellett 40 éves kortól kezdve (családi halmozódás esetén már korábban is) ajánlott részt venned mammográfiás szűrésen, amely során röntgenfelvételt készítenek a mellek állapotáról. Érdemes megjelenni legalább kétévente a 45-65 éves korosztály számára biztosított díjmentes szűrésen, vagy lehetőség szerint évente elvégeztetni a vizsgálatot.

Kardiológiai vizsgálatok: Cukorbetegség vagy magasvérnyomás esetén, illetve 40-45 éves kor felett rutinszerűen érdemes évente-kétévente kardiológiai szűrésen részt venned. Ennek során a szakorvosok az egyszerű vérnyomásmérés mellett például EKG-val és szív ultrahangvizsgálattal mérik fel a szív, Doppler vizsgálattalaz érrendszer, illetve a nyirokkeringés állapotát. A magasvérnyomás és egyéb keringési betegségek a vezető halálozási okok között szerepelnek, ezért kulcsfontosságú, hogy időben felismerjük az ezekre utaló jeleket.

Vastag- és végbél vizsgálata: Panaszmentesen 50 éves kor felett legalább 5-10 évente ajánlott elvégeztetni az ilyen típusú szűrést – családi halmozódás, vagy vastagbélgyulladás, -polip esetén érdemes azonban korábban és nagyobb gyakorisággal kérni a vizsgálatot. Az ujjal végzett tapintásos vizsgálat és székletteszt mellett ún. tükrözéses vizsgálatot (kolonoszkópia) is javasolt végeztetni, mely során képet kapunk a vastagbél állapotáról, esetleges elváltozásairól. Emellett egyre elterjedtebb a CT-kolonószkópia, amely kevésbé megterhelő és a beleken kívül egyéb hasi szervek is vizsgálhatók általa.

Csontsűrűségmérés: A csontritkulás Magyarországon a lakosság 7-10 százalékát, főként a változókorban lévő és annál idősebb nőket érinti. Emiatt a vizsgálaton való részvétel jellemzően az 50 év feletti hölgyek számára ajánlott, mivel a segítségével ellenőrizhető a csontok állapota, és felmérhető a csontritkulás veszélye. A vizsgálat röntgennel történik.

Készítettünk egy infografikát, melyben mindenki könnyen követheted és vezetheted, mely vizsgálatokon vettél már részt az idei évben, és melyek vannak még hátra. A szűrővizsgálatok segítenek abban, hogy megőrizhesd az egészséged, megelőzhesd az elváltozások kialakulását, a korai felismeréssel pedig sok betegség gyógyulási esélyét megnövelheted.

Szűrővizsgálatok a megelőzésért

Ahogy arról korábbi, Életeket menthet a korai diagnózis és a preventív szemlélet című cikkünkben említést tettünk, a Generali Biztosító a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítás keretén belül kínál széleskörű szolgáltatásokat az ügyfeleinek, hozzájárulva ezzel a tudatos prevencióhoz és a betegségek sikeres leküzdéséhez. A linkre kattintva elérhetők a további részletek, valamint visszahívás is kérhető.

A korai diagnózis fontosságát felismerve a Generali Biztosító egyes egészségbiztosításaiban Daganatdiagnosztika szolgáltatást is kínál, amely segítségével az onkológiai, vagy egyéb szűrés, kivizsgálás során feltárt daganatgyanú esetén átlagosan 10-12 nap alatt pontos diagnózist kap az ügyfél. A további részletek a linkre kattintva, A rákszűrés és a korai daganatdiagnosztika életet menthet című cikkünkben érhetők el.

The post Életkoronként ajánlott egészségügyi szűrővizsgálatok nőknek appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Generated by Feedzy

Kérd visszahívásunkat!

Kérd visszahívásunkat és munkatársunk keresni fog, hogy segítsen a biztosítási csomag kiválasztásában!